Фреш от хубави емоции

Бях на сесия по смехотерапия (анг. laughter yoga). Деветдесет минути упражнения, в които човек се смее като алтав. Не е лесно, но е интересно. Особено с безобразно лъчезарно, превиващо се от смях момиче насреща. Дори сега, сещайки се за нея, ми става топло на сърцето. Май не осъзнаваме колко хубаво ни е, като се сетим да си споделим по една искрена усмивка.

Ще направя вариация на упражнение, което правихме. Искаш ли да си направиш фреш? И то, за какъвто много малко знаят, а е безкрайно вкусен. Ще ти хареса.

Представи си пет пъстри шишета и вземи празна въображаема чаша в ръката си. В нея ще си направиш фреш както дете, изглеждащо досущ като теб преди да са те приучили на сериозност, би го направило – с усмивка!

Фреш

Понякога, когато видя влюбени младежи по пейките и се усмихвам. Още помня някои пейки от преди много, много години. Прекрасни спомени. Едно от шишетата е топло като горещ шоколад от образи, гласове, чувство на любов. Пресегни се към него. Отсипи в чашата. Става по-топла. И може би дори в момента очите ти греят.

Фреш

Бивш колега на около 45 години разказваше спомени как като студент редовно изпращал пеша до другия край на града момиче, в което бил много влюбен. Една вечер отишли в апартамента й и тя му казала, че иска да го види „само по очила“. В този момент се намеси друг колега и ни показа снимка на мъж по гащи и ботуши, висящ отвън на прозорец и попита „това да не си ти?“. На другия ден колегата с романтичните спомени вече имаше прякор „нинджата“, което искрено не му хареса. Всеки може да се сети за забавни истории и моменти с него или други хора. Едно от шишетата е пълно със смешни истории, които те веселят. Вземи го и отсипи в чашата.

Фреш

Така. Сети се за момент на удовлетворение от теб, дори гордост от теб. Какво се е случило? Къде си? Какво виждаш? Как се чувстваш и какво си казваш? Едно от шишетата е пълно догоре с буйно, щумящо като шампанско чувство на гордост. Пресегни се към него и напълни донякъде чашата с това чувство.

Фреш

Имаме много за какво да сме благодарни. Да сме благодарни на тези хора, които са ни давали и ни дават подкрепа. Да сме благодарни на живота за това, че ни е превел по един път, а не по друг. И всеки има моменти, в които усеща благодарност, може би сещайки се за някого и за още някого. Едно от шишетата е пълно с благодарност. Сипи и от нея в чашата.

Фреш

Остана едно шише. Поеми дълбоко въздух и издишайки усети как раменете ти съвсем естествено се отпускат, а с тях и ръцете и може би дори и клепачите. Можеш и да усетиш моменти на спокойствие, в теб, в природата, във вечерите, във времето между вдишването и издишването, в пространството между мислите. Приятно спокойствие. Отсипи и от него в чашата.

Любов, Смях, Гордост, Благодарност, Спокойствие. Наздраве, макар и с фреш и точно заради това!

Винаги можеш да експериментираш с количествата и съставките.

И ако ти се струва странно, ще споделя нещо с теб. Преди няколко дни пих с грузинци. Първо ми връчиха някаква много малка чашка и си казах тези се излагат. В рамките на около час се вдигнаха май 10 тоста, като всеки бе предшестван с реч за здраве, приятелство, семейство, родина и след всеки сипваха отново и отново в малките чашки. По структура тези тостове не са по-различни от фреша, който си направи и изпи.

Ако забравяш да си правиш фреш, то поне вдигай тост за хубавите неща: за хората, за любовта, за всички хубави моменти в живота ти. И с това ще дойдат още безброй красиви моменти. Бъди човекът, който се усмихва и прави красив живота на хората около него. Ще ти се върне с добро.

М