Умни коледни цели

Умни коледни цели

Хората понякога се опитваме да глътнем по-голям залък, отколкото можем и като празничната еуфория изветрее, се отказваме от плановете си. Затова ще ти предложа три лесни стъпки, за да дефинираш ефективно своите цели за 2019 г. и да ги постигнеш.

Представи, че си кондиционен инструктор и имаш нов клиент. Какво ще направиш, ако искаш да постигне дълготрайни резултати без да се контузи или да намрази спорта?

Първо, тренировъчният му режим трябва да отговаря на нивото му. По същия начин е и с целите. Може да съобразиш, че ако пресилиш в началото, има опасност да се претовариш и да се откажеш.  Тайната на дългосрочните резултатите е постоянството през целия път, а не спринт първите 100 метра.

Второ, трябва да следиш дисциплината му, да му обръщаш внимание, че се променя не само външно, но и като воля и навици, да му звъннеш, ако изтърве тренировка. Същото е и с целите. Човек се държи като такъв, какъвто вярва, че е, а вярва, че е такъв, като каквито възприема действията си. Затова първата стъпка е да натрупаш обем правилни действия в период от време – от няколко месеца до половин година. След това пътят към целта е почти по инерция.

Трето, представи си, че на клиента се отдава да тренира ръце, но краката му вървят бавно. Затова иска да тренира само ръце. Ако допуснеш това, ще е с големи ръце и крака като клечки. Така и ако не преследваш целите си, влизайки в зоната на дискомфорт, ще се „изродиш“ от зоните на комфорт, които имаш.

Това, което предлагам по-горе работи за повечето хора и за да проработи реално, давам три приложими съвета.

1.Не започвай с грамадна цел. 

Умни коледни цели

Първата ти задача е не постигане на целта, а генериране на постоянна скорост, която комфортно можеш да поддържаш по пътя си към целта. Да кажем, че искаш да отслабнеш с 5 килограма. Смъкни целта на половина, нека са 2 килограма, но ги задръж. Да кажем, че искаш да научиш английски. Не е нужно да покриеш две или три нива в година, може да е едно, но 5 дни седмично учи по 5 нови думи. Малки, но постоянни и упорити промени в дългосрочен план ще те заведат по-далеч от напъни, които не могат да бъдат поддържани дългосрочно.

2.Води си ежедневна таблица.

Умни коледни цели

Не е достатъчно да хванеш момент на висока мотивация. Трябва  да намериш начин, когато мотивацията се е изчерпала и пак караш по-старому, отново да се върнеш в играта. Този начин е повторението, защото хората сме инерционни същества. Води си таблица с две колони. Измервай дните, в които се движиш към целта и дните, които не го правиш. Това сменя перспективата. Не е битка, а война. Виж нагледно как се справяш с пътя към целта си и се амбицирай, ако видиш, че си назад с резултата. Води си таблица поне 4 месеца.

3.Разреши си да се орезилиш

Умни коледни цели

Не се асоциирай с образ, който трябва да проектираш на останалите, а с процес на израстване посредством целево взаимодействие със света. Не се тревожи, че понякога ще си с усет, че се резилиш. Приеми, че усетът за срам и несигурност е нещо, през което много вероятно ще минеш, защото за да се учиш от грешките си, първо трябва и да ги направиш. Когато приемеш това, ще имаш свободата да се забавляваш, докато се резилиш и ще видиш, че не е чак толкова страшно. Какво е най-лошото, което може да се случи?  Да те изгонят в пещера извън населеното ти място?

Повечето хора са твърде заети със себе си и притесненията си те да не се окепазят, та да обърнат повече от прелитащо внимание на грешките ти, докато ги правиш. От друга страна, когато извлечеш дивидентите от грешките си, изведнъж ще се окаже, че се обръщат доста повече погледи след теб – не, че има особено значение. Грешките са мостове, по които положителният идеал, които имаш за себе ще завземе реалния свят. А и както има хора, които, като сгрешиш ще размахат пръст, така има и много хора, които ще се усмихнат и ще ти подадат ръка. Все пак всички постоянно минаваме през това, освен най-страхливите, криещи се в черупка от „правилност“ и бездействие.

Преговор

Създай положителна инерция на промяна към целта. Започни по-леко. Води си таблица и дори да загубиш дисциплина за малко, не се предавай, а се върни в играта. И да не ти пука дали първоначално ставаш за смях. За да израснеш е необходимо да правиш грешки.

Януари ще си почина от писане, но февруари ще напиша нещо свежо за празника на бозата.

Междувременно, грешете, учете се и в процеса се веселете, постигайки своите цели.

Успех!

М