Тъмната страна на новините

И ти, добра душо, която чувствуваш същия копнеж като него, почерпи утеха от неговото страдание и нека книжката стане твой приятел, ако поради орис или собствена вина не можеш да си намериш по-близък. (източник)

„Страдантията на младия Вертер“ е интересна не само от литературна, но и от психологическа гледна точка. Самоубийството на лиричния герой в книгата предизвиква експлозия от самоубийства в Европа в края на 18 век. Книгата бива забранена на редица места. Двеста години след публикуването на книгата д-р Дейвид Филипс прави серия статии (първата: 1974), в които твърди, че

Отразяването на самоубийство на първа страница на вестниците води до бум в самоубийствата, катастрофите и самолетните катастрофи в рамките на двата месеца следващи новината.

Само парче от пъзела. В книгата си „Влиянието“ Робърт Чалдини пише за т.нар. принцип за социално одобрение (Social Proof). Твърди, че сме склонни да правим това, което виждаме, че правят другите, като колкото повече други го правят, толкова по-силно е въздействието. Дава много примери как това се използва за манипулиране.

Да разгледаме казаното досега през призмата на новините:

  • честотата на негативни новини,
  • повторението на негативни новини,
  • борбата за постоянно показване на конкретни личности от обществения живот,
  • троловете по форумите

Всичко това вероятно ни влияе по редица начини, които надали дори можем да осъзнаем.

  • Епидемиите от случаи на насилие по улиците.
  • Случаите на серии от самозапозапалване.
  • Рекламите, където „чуждестранен експерт“ дефинира, кое какво е и в нашето забързано ежедневие, още едно внушение пуска корени в съзнанието ни.

На английски има термин – self-fulfilling prophecy, а именно: самосбъдващо се пророчество. Хайде, да сменим малко новините, за да сме още по-заредени за успех.

Тъмната страна на новините

  • Няма смисъл да гледаме негативни новини, ако на тяхна база не можем да предприемем конкретно действие или избегнем риск. Не знаем какво ще запише подсъзнанието ни.
  • Не искаме да гледаме кървави, негативни сензации. Това вероятно дърпа нивата на стрес (източник).

Мозъкът е като тялото – ако го храним с боклуци, няма да е в най-добрата си форма.

Помислете добре има ли смисъл всеки ден да четете/гледате по 30 минути новини. Ако ги замените с нещо, като учене на чужда език, то в рамките на 5 години сигурно ще добавяте по един език. Ако това ви изморява, пробвайте медитация. Направете нещо полезно за вас. Пазете съзнанието си от вредни внушения.

Поздрави,

Марин