Три усмивки и едни готини хора

Тъжно е да ти мине животът и да се питаш какво би било. Колкото повече време минава, толкова по-ясно го осъзнавам. Хора поръсили времето си със скука и посягащи към твоето, а то ти трябва, защото от него градиш мост към по-различно бъдеще, към нещо, което понякога усещаш, че ти е писано да разгърнеш.

И все пак понякога се сещам за живота преди да се превърна в темерут. Не бе чак толкова отдавна – хора от танците, от тези 2-3 месеца, които правих импро театър, дори и за лятото на 2017 г. Ще ти разкажа за трима от тях и как покрай коронавируса всеки един от тях ми донесе усмивка: Теди, Златин и Радо.

Теди от Ритмо

На 1 юли 2018 година се върнах след 10 месеца учене във Виена. Не можех да свикна със София. Бях емоционално изтощен и дезориентиран. И така дойде септември. Тръгнах на бачата при Ина и Захари от Латин Форс. Беше прекрасно и след половин година вече правих по 13 тренировки на седмица: успоредно в различни групи на Латин Форс, Палетро, Паланте и Ритмо. Имам определена маниакалност и избива в какво ли не. Един Господ знае що ниви щях да съм прекопал в името на Сталин по време на комунизма.

Безкрайно благодарен съм на всичките си инструктори до един за огромното количество усмивки, но сега специално искам да благодаря на Теди от Ритмо, че ме усмихна и по време на епидемията с COVID-19. Със съпруга й, Митко, и другите инструктори на Ритмо веднага започнаха да изкарват видеа. Създадоха възможност за онлайн тренировки. Връзката е https://usmivka.ritmo.bg. И дори изкара курс в Udemy, отговаряйки на въпрос, който хич не е лесен – какво да правят дамите с ръцете си (тук) по време на танци. Вярвам, че е як курс, макар и без тренировки за бицепс.

Едно голямо браво на Теди от мен, че не се даде на епидемията, че запази усмивката си, че я сподели и че запретна ръкави и дори щурмува Udemy.

Златин от Шизи

Обичах тренировките по танци, но вече не ми бе тръпка да ходя в Калиенте или Микстейп (дискотеки със салса партита). Вече нямаше емоция. Нещо там въртиш жените и се чудиш колко ли завъртания е правила Валентина Терешкова и как ли би изглеждала партньорката с костюм на космонавт. Липсваше ми истинска експресия, истинска комуникация – без грим, претенции и без нуждата да блеснеш. Понякога хората са безкрайно досадни и предвидими. Чувство, че един и същи човек обитава стотици тела. Чувство, че водиш един и същи блудкав разговор отново и отново.

И така се записах на импро при Златин от Шизи Про. Беше нещо невероятно! Курсистите бяха много готини и интересни хора, с които ходихме по барове, говорихме за какво ли не и се смяхме до сълзи. Все още получавам писма от Шизи Про. Ще споделя малко от написаното от Златин, но първо трябва да транспортирам едно паяче навън… Готово. И така, Златин:

В този месец и половина от “застоя” аз лично преминах през много етапи. Промяната беше двойно по-рязка и заради нуждите на едномесечната ми дъщеря, но смяната на 12 часа навън с почти никакво излизане от вкъщи беше фрапантна. Но нали това е същината на импровизирането:

Адаптацията.

Преди да се роди Рая си мислех, че ако трябваше да избирам да науча детето си на едно единствено нещо, то то би било адаптацията. Да приема промяната като повод за надграждане и да е отворена към нея като към най-естественото нещо. Да импровизира живота си.

Едно от нещата, които правят от по-горните нива на Шизи е Zoom импро на фейсбук страницата си (тук) почти всеки петък. Безплатно е, но можете да си купите и билетче, ако Ви е харесало. Изкуството храни душата, но все пак. Ако ли не след кризата, ще ни остане само най-необходимото за народа – чалгата. Удр‘и един гюбек, мацка!

Ето и връзка към предстоящото им шоу на 8 май:

https://www.facebook.com/events/524760804863446/

Едно голямо благодаря на Златин и другите импро-ентусиасти, че въпреки обстоятелствата намират енергията и желанието да веселят публиката и импровизират и то през Zoom.

Радослав Благоев

Преди над 5 години минах един тон курсове по маркетинг към М3 College. От тогава ми е останало искрено хубаво чувство към двете момичета, които организираха курсовете, Жаси и Стeли, и един от преподавателите, Радо. Последно тримата се видяхме на по питие преди повече от 2 години. И всеки си тръгна по пътя.

Жаси: Binge Off

Стели: yogahouse.eu

Радо: blagoev.agency

Наскоро мернах, че Радо е изкарал видео за бизнес. Знам, че отдавна искаше да си направи YouTube канал и ми стана приятно и любопитно. Чух видеото, както и предишното. С някои неща, които Радо казва съм съгласен, с някои не съвсем. При всяко положение обаче ми бе приятно да видя трезва гледна точка на фона на морето от Бил Гейтс е станал милиардер, можеш и ти. В конкретното видео, което загледах първо, ми допадна и че Радо даде различни перспективи спрямо времеви хоризонт и мотивация за бизнес от тази на след 6 месеца си милионер само със силата на мисълта. Ето го и видеото:

Браво на Радо за това, че е сред хората, които споделят перспектива, макар и субективна спрямо неговия конкретен опит, какво е не чак толкова розово в стартирането на бизнес.

И така Теди, Златин и Радо. Да сте живи и здрави и дано има повече хора като Вас!

Имах желанието да споделя нещо готино и да дам малко светлина за това, което ме зарадва тези дни, а това е – борбени, жизнени, положителни хора, които правят нещо смислено.

И да не забравя, честит 1 май на патерицата, защото без труд не става. Песента, която пребори безработицата в САЩ преди години, а дано и тук подейства: