Предприемаческа страст: шест цитата на мултимилионери започнали от нулата

Като студент се колебаех за професионалния си избор – какъв искам да стана. Бидейки зодия близнаци този избор ми изглеждаше особено труден. Получих ценен  съвет – прави нещо, което обичаш истински и стани много добър в него вместо да търсиш отъпкани пътища. Започнах да забелязвам още по-ясно хората, които имат страст за това, което правят: артисти, спортисти, предприемачи, хора, които обичат работата си сама по себе си. Във всички виждах едно и също качество, което наричам работна обсесия (натрапчива фикс идея) или работна страст. Затова и искам да споделя шест прекрасни цитата на хора започнали от нулата, които говорят за предприемаческа страст или обсесия. (Превеждам ги с една идея по-свободно, за да се запази смисълът).

Не започвай бизнес освен, ако не е обсесия и нещо, което обичаш. Ако имаш стратегия за изход, значи не е обсесия.

Марк Кюбан

Помня, частта от книгата на Марк Кюбан, в която разказва как, отивайки в Далас няма и стотинка и месеци наред спи на пода в апартамент на приятели, които го подслоняват и как, като за пръв път има повече пари си купува какво? Качествени хавлии. Една от основните идеи на Марк е да опитваш неща, докато не намериш това, което наистина обичаш. В цялата книга е видно каква страст има за бизнеса. От спане на пода до милиардер. Браво Марк!

Мнозинството от успешните бизнесмени използват същата мотивация, която задвижва професионалните атлети и артисти и основният й симптом е обсесията.

Робърт Хържевак

Прекрасен цитат от книга на Робърт Хържевак. Когато е на 8 години, родителите му имигрират от Хърватия в Канада. Израства в изключителна бедност – имигрантско дете, което първоначално дори не знае английски и на което останалите деца се подиграват. Работи като сервитьор, разносвач на вестници и прочие престижни работи. От бедно имигрантско дете, израстнало във ферма до милионер, живеещ в къща за 7.5 милиона щатски долара. Nice, a?

Не мисля, че човек може да остави бизнеса си, когато и да е. Трябва да мисли за него през деня и да го сънува през нощта.

Хенри Форд

Хенри вместо да последва желанието на баща си и да стане фермер, какви ги е свършил. Останалото е история.

Когато нещо е достатъчно важно, го правиш дори шансовете да не са на твоя страна.

Илон Мъск

Илон в борбата TESLA и SpaceX да пробият стига момент, в който вкарва всичките си пари в бизнесите си и се налага да заеме пари, за да си плаща наема. Когато преди година излизайки от Schiphol Airport (AMS) видях наредени таксита TESLA, искрено се зарадвах за Илон.

Истинските предприемачи имат страст за това, което правят, проблем, който трябва да се реши и цел, която ги движи напред.

Майкъл Дел

Колко деца познавате, които инвестират парите си от почасови работи в ценни метали и акции, които забелязват прилики и разлики между клиентите си, продавайки абонамент за вестник и използват тази информация, за да таргетират продажбите си, които обръщат с краката нагоре статус кво-то в даден пазар от стаята си в студентското общежитие, забелязвайки пробойна в преобладаващия бизнес модел. Майкъл комбинира страст с прозорливост и изпълнение.

Последната мисъл за тази статия принадлежи на вече покойния Стийв Джобс:

Работата ще заема голяма част от живота ти. Единственият начин да си истински удовлетворен е да правиш това, което считаш за страхотна работа. И единственият начин да правиш страхотна работа е да обичаш това, което правиш. Ако не си го намерил(а) още, продължавай да търсиш. Не се задоволявай с по-малко. Като с всички търсения на сърцето, ще знаеш, когато го намериш.

Предприемаческа страст

Желая ти много предприемаческа страст и нека да ти се получат нещата.

Успех,

Марин