Опарени от парите

Говорим за парите. Филм – един от най-тъпите, които съм гледал – Дюс Бигалоу. И все пак изключително саркастична, но вярна сцена. Каквито и проблеми да имаха жените, той ги решаваше, като ги пращаше да си правят силиконови гърди. С парите е подобно – пенкилер и силикон. Прекрасни са – дават свобода, сигурност, сила, обем на егото, но ако човек не е с два пръста чело, има несигурност в себе си, не е отработил достатъчно ясно кой или коя е, може да стане наркоман за пари, роб на комерсиалното, губейки същността си вместо да открие вътрешната си свобода. Пък, ако е с два пръста чело, не чете блога ми, защото използвам сложни думички.

Виждал съм, а и аз самият съм правил грешки в отношението към парите.

парите

Щастието и парите

Има много интересно изследване на Даниел Канеман и Ангъс Дийтън, публикувано в САЩ през 2010 година. Изследват как мислим за живота си, когато доходът ни се увеличава и как чувстваме живота си, когато доходът ни се увеличава. Леко ще опростя откритията без да изкривявам същността им – до 75 000 щ.д. с увеличаването на дохода ни се чувстваме и по-щастливи (говорим за САЩ), оттам насетне няма промяна. Обяснението на Канеман и Дийтън е, че над 75 000 щ.д. даваме твърде много от времето си с близките, от здравето си. Естествено – хора и хора.

Чувал съм и друго обяснение. Тези които са учили икономика или политология знаят, че има два вида бедност – абсолютна и релативна (тоест, колко беден си спрямо останалите): да кажем със 75 000 долара си сред заможните в квартала. С 80 000 щ.д. си в нов по-скъп квартал и там си от най-бедните. Това разваля вкуса на парите, защото в купичката на Вуте има повече.

Съветът ми е да не приравняваш щастието с пари – важни са до един момент, но внимавай да не загубиш любов, приятели, здраве покрай тях, защото те не се купуват (поне първите две).

парите

Бизнесът и парите

За да се откъснеш от корпоративната сфера, особено ако си имал или имала добър доход и да почнеш да развиваш бизнес, трябва да имаш много двойствено отношение към парите – хем да се бориш за тях, хем да приемеш, че не са всичко, в противен случай може да имаш проблеми с егото. И тук въобще не говорим за реалността от сметки, лизинги, ипотеки и т.н. Дори чисто на ниво его, парите могат да намалят мобилността ти. Важно е да разбереш, че парите не ти дават стойност, те ти дават възможности да бъдеш свободен или роб и спокойно можеш да се превърнеш и в роб на парите – тогава стойността ти е чисто финансова, но не и човешка.

Любовта и парите

Истинската любов не се купува с пари. Най-красивите, силни и стабилни връзки, които съм виждал са тези, в които това с кого вечеряш е в пъти по-важно от това какво или къде вечеряш. Пари трябва да се правят, но те не са ключът към любовта. Там механиката е съвсем различна и пак презумпцията е над два пръста чело, но този път в емоционален план. Останалото са го казали Бийтълс:

Стига писане за днес.

Успех и парите не са всичко, но са важни,

Марин