Нужни са двама за танго

Нужни са двама за танго

Нужни са двама за танго. Напоследък около мен се случват странни неща на фронта на любовта. Циникът в мен казва: „Казах ли ти!“. Не му давам контрол. Не го пренебрегвам.

Ако се минат здравословни граници, цинизмът е лоботомия – сестра Милдред Ратчид получава своето.

От друга страна, ако отсъства, не можем да разберем, че за много любовта е като дечица, които си играят в пясъчник и имат различни гледни точки за пясъчния замък. Едното удря другото с лопатката по главата, докато не бъде посипано с кофичка пясък в знак на ответна „любов“. След това, който от където, освен ако не са се превърнали в роби на замъка.

Все повече виждам, че в дългосрочен план, ако хората не искат да се чуят, ако не искат да комуникират, се насаждат на пачи яйца. Наскоро бях изпаднал в странната ситуация да окуражавам приятели, при които в семействата им има сериозни резки.  Все едно и също.

Мъжкият казус често е: „Ти си мъжът. ТРЯБВА да изкарваш повече пари. Трябва да ми отваряш врата. Трябва да се прибираш на време.“ Така мъжът се редуцира до някакъв мелез между банкомат, вибратор и изтривалка, който не знае да работи ли, на време ли да се прибира.

Женският казус често е: „Ама мило, то просто така се случи, че опнах най-добрата ти приятелка. А да, ще се оженим… (ама, на кукуво лято).  А това дете…ма, то аз така не си го представях…Айде, чао. И все пак, ще ти се обаждам понякога да ти обърквам живота.“

Към това можем да добавим и физическо и психическо насилие и започваме да се чудим в какво сме се озовали.

Както е казал Толстой:

Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему.

Нека да видим какво можем да подобрим, та да минем, ако вече не сме там, в категория на щастливците. Все пак и нещастните семейства си приличат, така че можем да изведем няколко важни точки.

КОМУНИКАЦИЯ

Без отворена, уважителна комуникация връзката е мъртва. Първо, трябва да се избяга от идеята, че връзката е даденост. Животът е динамичен. Движим се с различна скорост. Имаме тъпи моменти. Моменти, в които сме по-криви. Ако връзката стане на съд или ако стане глухоняма, то просто се разпада. Сравнявам приятелски двойки в Холандия с приятелски двойки тук и имам усета, че в България все още емоциите са твърде силни, а емоционалната интелигентност твърде ниска сред много от нас.

Много от комуникацията е погрозняваща комуникация. Една жена, която е обгрижена, която се чувства сигурна и обичана, свети. Походката и е друга. Един мъж, който получава опора от жена си е много по-силен, много по мъж. Да, но защо тогава често с думите си и действията си шокаме канчето на другарчето?

Почнем ли да се помпаме редовно с кофти емоции и епитети и окаже ли се, че с времето не можем да решим ситуацията, все пак всяка връзка има кризи, често е по-добре всеки да си продължи по своя път и да се замисли, той/тя какво би могъл/могла да направи по-добре следващия път. Или като минимум, да вземем малко време настрани един от друг.

Ще ви прозвучи странно, но доста връзки са кармични и целта им не е да сме щастливи, а да научим някой друг урок или да затворим някой друг несъзнаван механизъм останал ни от детските години.

РОБИ

Понякога хората стават роби на апартаменти и деца.

По-добре да живееш в боксониера и с по-малко пари, отколкото в по-голям апартамент, който е нещастен и посипан с взаимни обвинения и кавги.

А за децата. Като гъба са. Попиват. По-добре педагогически е да не копират студени или вредни семейни отношения, отколкото да отраснат с двама мразещи се родителя. Често мъжете, които прибягват до семейно насилие са имали бащи, които са правили същото. Често жените, които прибягват до семейно насилие са имали проклети майки. Децата са като магнетофон, който записва подсъзнателно на нашите подсъзнателни честоти. И не знам дали ти прави впечатление, но много по-лесно е да научиш дете на простотия, отколкото на нещо читаво.

Освен това животът е баланс от отговорности – както към други (семейство или деца), така и към нас самите. Изгуби ли се балансът, нещата стават грозни. Човек трябва да приеме, че в живота няма уравнения с едно неизвестно. Доста по-сложни са. И понякога горим, и понякога нараняваме, и понякога ни нараняват, но не трябва да спираме да се учим да балансираме тези отговорности все по-добре.

Началото за това е да обърнем повече време на себе си, на самотата, на това как се чувстваме и защо, както и да се научим да слушаме другите под думите. Все повече се убеждавам, че думите, често само загатват реалното съобщение, за което дори другият може да не знае.

СЪВМЕСТИМОСТ

Представи си танго двойка, в която жената е 1.58 метра, а мъжът 2.18 метра. Жената не можеш да сложиш на кокили. Мъжът не може да танцува на колена.

Ако търсиш сериозна връзка, бъди честен или честна със себе си дали би могла да просъществува във времето с човека срещу теб без да се промени. Ако мъжът е женкар, вероятно ще остане такъв. Сещам се само за едно изключение и една прекрасна двойка. Ако жената е студена, имаш да чакаш слънцето да изгрее от запад.

На по-дълбоко ниво на анализ, много от привличането е в животинските и подсъзнателните нива от съзнанието ни. Макар и да не можем в пиковата точка на привличане – поне повечето от нас – да го изконтролираме или озаптим, е добре да си отговорим доколкото можем, защо се случи и ако не е поради тежка любовна химия, а е от скука или от социални очаквания, или защото ти е вървял/а по д-то, то на път си да се насадиш на пачи яйца.

ПОНЯКОГА СЕ ОКАЗВА НЕ ТОЧНО ТАНГО

А на здраве. За малките радости в живота.

Какво да ти кажа. Любовта може и да дойде, може и да не дойде. Често като види, че не можеш да решаваш конкретен вид задачи, ще те помпа само с тях и може свят да ти се завие и така докато не се научиш да ги решаваш или докато не умреш, което превари. Е, може и да ти се усмихне късметът някъде. Странна птица е. Друг е въпросът дали ще го задържиш, ако не си си научил/а уроците.

Голяма част от решението на това да не е кючек, а да е танго, е в комуникацията с човека насреща и в това да не слушаш нито с фантазиите си, нито със страховете си. Ще ти даде много и дори връзката да се разпадне ще имаш много по-добри шансове следващата да е по-добра. Не допускай нито на цинизма, нито на романтизма да ти замаят главата. И когато можеш, обичай. Струва си.

А ако любовта си отиде, ако не прерасне в партньорство и подкрепа, а в малоумни отношения без диалог, то…едно от най-шибаните неща е да се чувстваш самотен, а да не си сам/а в леглото. Без диалог се стига бързо до там. Животът е твърде ценен. Любовта твърде красива. Разбий инерцията. Промени. Нужни са двама за танго. Не танцувай с дърво.

М