Митове за мъжество и женственост

Болшинството сме безобразни конформисти. Това е най-ефективно еволюционно, но дава фира. Мъже и жени с ниско самочувствие се обезобразяват като личности, правейки се на нещо, което не са. Затова и споделям мои наблюдения за мъжествеността и женствеността, защото ако човек се прави на нещо, което не е, получава нещо, което не иска, а плаща с идентичността си, докато не я изгуби.

Митове за мъжество и женственост

МИТОВЕ ЗА МЪЖЕСТВО

1. Няма място за слабост.

Голяма част от мантрите за мъжествеността са, че няма място за слабост. А реално пътят към покоряването на слабостта е през поглъщането й, а не през отричането й, през смелостта да проявиш слабост, без да се идентифицираш с нея и без да се плашиш от нея.

За да се движиш напред трябва да приемеш, че в теб има слабост и когато тя се прояви, да не се стъписваш и да не падаш духом. Това става в следствие на искреност и реално осъзнаване, че си човек, а не идеал, ако ли не, всеки сблъсък със слабостта е много тежък, защото освен слабост се появяват и страх, и съдене. Съответно не можеш ли да погледнеш слабостта в очите, ще се криеш от живота.

Бъди искрен и изискващ от себе си, но не бъди някой друг. Не се тревожи да имаш емоции и да ги проявяваш пред една жена, ако ще и да изглеждаш глуповато. Не се тревожи и да те пореже, ако си бил искрен и себе си пред нея. Не се тревожи да пробваш бизнес, ако ще и да не се получи. Не се тревожи да кандидатстваш за позиции, за които си мислиш, че нямаш шанс. Не се тревожи да сложиш боксовите ръкавици и да се качиш на ринга, ако ще и да те насветкат. Живей и не храни слабостта със страх от нея или неприемане, защото това я прави силна. Вместо това просто бъди себе си и не си казвай „не“, и не се крий зад чужди маски – на женкар, на циник, на успял такъв или онакъв, ако не си. Момченцата се правят на мъже, а мъжете не се правят на никого. Те просто са себе си, такива каквито са – хора от плът и кръв.

2. Силата е очевидна.

Много често това, което нямаш изглежда впечатляващо, а същевременно не оценяваш достатъчно това, което имаш. И много често, ако не си със стабилен вътрешен център, може да се впечатлиш от други мъже с пари, власт, сила, достъп до много жени. Можеш да си кажеш, че искаш да си като тях – особено, ако не си прехвърлил Христовата възраст. Така и може да се впечатлиш от хора, в които реално няма нито сила, нито кураж, нито мъжество и да почнеш да се правиш на нещо, което светка, но не тежи.

Всяко нещо в живота си има цена и няма чисти положения. Голяма част от историите за стойност и успех са просто митове и пропаганда, ако рисуват нещата едностранно. Лично за мен последните години показаха или в следствие на личен опит, или в следствие наблюдаване на хора около мен, че сме много различни и плащаме много различна цена за изборите си, за да можем да знаем реално кой колко е издръжлив и кой колко е мъж.

Мъжът се създава в превъзмогване на себе си и обстоятелствата, а не в козметичните салони за оформяне на брада. Мъжът е уважителен към себе си и другите. Мъжът не само може да прави пари, но и да създава стойност. Мъжът не само може да е с красива жена, но и може да направи една жена красива с отношението си. И мъжът знае за какво се бори в живота, а не е лодка без платна по течението от хедонизъм и конформизъм.

Митове за мъжество и женственост

МИТОВЕ ЗА ЖЕНСТВЕНОСТ

Голяма част от мантрите за женствеността все едно са писани за тийнейджърки, но удрят несигурни в себе си зрели жени, които не осъзнават, че се саботират сами, ако стратегията им е „прави се на плеймейтка, та да си хванеш порядъчен мъж или да чувстваш някаква сила над мъжете“.

Има не една или две жени, които компенсират ниско самочувствие с външна провокативност. Проблемът с това е, че ако тези жени не се научат да се ценят безусловно, несъзнателно ще привличат и ще са привлечени от мъже, които ги третират като втора ръка, но най-вероятно няма да си го признаят.

Ако мога да ти дам съвет, ако си жена с резки по самочувствието, то е освен да се грижиш за себе си като външност, да се грижиш за себе си и като личност, и като финансови възможности, и да си по-селективна като човек. Търси мъж, който иска да те развие, да изгради самочувствието ти, който ще цени усмивките ти, гласът ти, как изглежда лицето ти, когато спиш. Намери си мъж, който ще те обича, а не само секса с теб. В противен случай гаранцията ти ще изтече и вместо да си решиш проблема само ще го отложиш за отново в бъдещето.

Създавай усещане за жена. Да, визията е важна, но и усещането. Когато човек е зрял, то става първостепенно – топлината ти, нежността ти, хуморът ти, интелектът ти, възможността да разбираш, поддържаш и окуражаваш. Не бъди сляпа за тях, за да не си намираш „слепци“. Търси равнопоставени човешки връзки, в които не валидираш и не се валидираш през другия човек, а в които просто искрено си пасвате и се допълвате, и се радвате един на друг.

БЪДЕТЕ ИСТИНСКИ

Спестете си повърхността и фалша. В тях има само овчи комфорт. Гмурнете се в живота, бидейки себе си, а не нечия карикатура.

Ако имаш желание да се развиваш, да намериш баланс, то позволи си да изразиш себе си без маска, без фалш. Може да изглеждаш глупаво, слабо, дори нелепо и ще има сериозен дискомфорт за егото, но така осветляваш себе си и се каляваш истински, така и разбираш какви реално са хората около теб. Другото са пози, които животът може да счупи много лесно и коловози от роботизирани интеракции.

В крайна сметка почти всички сме хора и почти всички имаме проблеми с това да бъдем отхвърлени. Колкото и да е парадоксално, колкото по-малко ни пука за това, толкова повече ще бъдем приемани. В много отношения хората се държат с теб, така както ти се държиш със себе си. Ако вкарваш фалш в системата, тя ще ти връща фалш – фалшиви връзки, фалшиви приятелства, фалшив успех, фалшиво самочувствие. Ще е имитация на живот.

Ще пиша пак на 24 декември.

М