Милен Иванов за реализацията на бизнес идеите

бизнес идеята

Говорим с Милен Иванов за успешното реализиране на бизнес идеи. Милен е директор на София клон на Founder Institute – Founder Institute е сред най-големите в света академии за стартъп компании на ниво идея. Милен има значителен предприемачески и менторски опит. Помогнал е на редица прохождащи български предприемачи за първо сцепление с реалния бизнес.

Милене, благодаря ти от име на читателите на МАРИН БГ и от мое име. Знам, че Founder Institute e много голям – присъствие в 60 държави. Глобална мрежа от предприемачески опит. Как и защо FI отвори врати в София? Даде ли първи плодове?

Founder Institute е базиран в Силициевата долина. Има филиали в  над 135 града. Вдъхновява и помага на лидери на най-бързо развиващите се стартъпи в света да:

 • направят прехода от служител към предприемач,
 • тестват стартъп идеите си,
 • изградят екип,
 • привлекат първите си клиенти,
 • получат финансиране и много други.

Компании в портфолиото му включват „еднорози“ като:

 • Udemy,
 • Realty Mogul,
 • iCarsClub,
 • Itembase,
 • gooplaceit,
 • Appota.

Founder Institute (http://FI.co) в момента е може би най-големият в света акселератор и академия за стартъп компании на ниво идея.

Имаме привилегията да ги представляваме в София от октомври миналата година. От старта си през 2015 г., програмата в България създаде 12 обещаващи технологични компании на местно ниво, включително:

 • Yatrus Analytics (компания в сферата на Big Data, приета в NEW Media Accelerator в Хамбург),
 • Trevor AI (приложение за продуктивност, което използва изкуствен интелект, и е избрано да представи България на конференцията FounderX в Силициевата долина тази есен),
 • MedicHome (мобилно приложение и уебсайт, с които потребителите могат да получат необходимата им медицинска грижа в своя дом, хотелска стая или офис.)

За нас като Директори, една от основните цели е да помогнем на добрите стартъпи да намерят финансиране, когато успеят да завършат. 46% от завършилите Founders Institute (глобално) намират инвеститор. Горните три компании са такива.

Повече за курсистите на FI. Трябва да имат бизнес идея. Други изисквания – образование, опит, възраст? Нужно ли е да знаят, например, какво е MVP, FCFF, BTL и т.н.?

Не е задължително да имаш идея. Разбира се, повечето хора, които се включват имат някаква. В голяма част от случаите тя е незряла, дори глупава. Много хора променят идеята си изцяло в рамките на програмата – правят така наречения pivot – и излизат със силна и валидирана идея с помощта на десетки ментори и дори с първи потребители.

Нямаме изисквания за образование и конкретен професионален опит. За нас идеалния профил е на човек, който е 33+ , т.е. по-зрял житейски, натрупал индустриален/бизнес опит като служител/мениджър в даден сектор и забелязал някакъв проблем, който иска да реши и има идея как.

При нас има и току що завършили студенти и изпълнителни директори. За нас не е толкова важно от къде идваш, а кой си ти реално.

Влизането в програмата става, като се държи т. нар. DNA Entrepreneurial Test – сложен двучасов онлайн тест, анализиращ потенциала ви да станете успешен предприемач. Разработван е от топ професионалисти в университетите Харвард и Торонто и е свръзан с най-голямата база данни на предприемачи в света  – тази на The Founder Institute  – над 33 000 души са държали този тест и резултатите им се сравняват с това колко са били успешни в последствие. Тестът е плашещо акуратен в това да предрича дали от вас става предприемач или не. Може да разгледате повече тук: http://fi.co/dna

Не е нужно да си чувал за MVP, за да се включиш в програмата. Нито е толкова важно да боравиш със секси стартъп термини. Участниците със сигурност научават т.н. бъзуърдинг, но това е по-скоро страничен ефект. Това, което е най-важно е, че те прогресират страшно бързо в посока да видят дали тяхната идея ще проработи и ако да, научават страшно много за техните собствени клиенти, проблеми и бизнес. Не клиентите, проблемите и бизнеса по принцип.

Менторите. Прегледах имената – хора от разнообразни сектори, предприемачески опит. Разкажи ни за тях.

За да си ментор при нас е важно да имаш  голям предприемачески опит и в някой случаи и силен корпоративен с акцент върху иновациите и продажбите.

Това са хора, които са „врели и кипели“, споделящи своите успехи и провали. Дават от собственото си ограничено свободно време, за да помогнат на тези, които мечтаят да стартират собствен бизнес. Помагат им и ги вдъхновяват. Някой от тях стават в последствие Съветници в Борда и дори Ангел Инвеститори.

Според теб кои са основните препъни камъни пред хората в България, които нямат бизнес опит, но имат идея. Как FI им помага да преминат през тези препъни камъни?

Липса на смелост и жилавост на ниво характер са най-големите препъни камъни.  Много хора приказват с години как имали идея и как искали да стартират нещо свое, но никога не го правят. Измислят си хиляди причини защо да не го правят – нямали пари, малък бил пазара, имали семейство и трябвало да търсят сигурност …

Една от лошите характеристики на хората, които не стават успешни предприемачи и основатели на компания е търсенето на извинения постоянно и прехвърлянето на отговорност навън.

В момента в България има страшно много възможности за стартиране на бизнес. Има и пари. Има и добри инвеститори.

Освен умения и бизнес акселерация, във Founder Institute помагаме на предприемачите именно да прескочат и тази психологическа фаза на несигурност. Казваме им за многото възможности, които има. Разширяваме мрежата им от контакти и им помагаме да си намерят инвеститор.

Кои са качествата, които отличават успешния предприемач и как FI ги тества и развива?

Първо ще започна с тези, с които свързваме Лошите предприемачи:

 • Постоянно намиращ си оправдания/извинения (защо нещо не може, не става),
 • Хищническа агресивност към света и към хората като цяло,
 • Емоционална нестабилност,
 • Нечестност,
 • Нарцисизъм.

Интересно е, че не сме открили връзка между I.Q.  и съзнателност (в смисъл на отговорност и трудолюбие) и успеха на предприемача.

Добрите качества са:

 • Професионален опит,
 • Флуидна интелигентност,
 • Екстровертност,
 • Умерена отстъпчивост.

Програмата е доста изискваща. Какво иска и какво дава? Колко часа на седмица средно трябва да заделя курсист, колко месеца? Какво ще е „получил“ накрая на академията?

Нашата програма е като Обучение за Командоси приложено към Предприемачи.

Направена е умишлено трудна и изискваща,  за да може слабаците и несериозните да се откажат. Само под 40% от участниците успяват да завършат.

Отнема минимум 25 часа на седмица работа, за да може да завършиш. Някои влагат дори повече. И това не е празна работа, а работа по твоя бизнес, твоя стартъп. Усилието си заслужава, защото над 70% от компаниите инкубирани при нас са още живи след 7 години, а знаете каква е статистиката глобално!

Освен това над 46% от завършилите нашата програма успяват да намерят някаква форма на финансиране да осъществят идеятата си.

Ние даваме достъп до над 7000 ментора, 135 клона и 33 000 фаундъра глобално, което е невероятно ценен актив на ниво нетъуркинг.

Имам партньорски програма с над 300 доставчика на услуги и продукти, които представят безплатно или с голяма отстъпка необходими ресурси за стартиране на технологичен бизнес.

Това, което получава участник в края на програмата е:

 • страхотна идея,
 • учредена компания,
 • бизнес план,
 • прогрес и обратна връзка,
 • невероятна мрежа от контакти,
 • умения да продава себе си и своя бизнес
 • и много силен глобален партньор, който може да отваря врати навсякъде и най-вече в Силициевата Долина – The Founder Institute

Кога и как да се запишем, ако проявяваме интерес? Как може да научим повече?

Всички заинтересовани могат да кандидатстват за Founder Institute в София на:

http://fi.co/apply/sofia

До 16 октомври 2016г.

Преди това, Founder Institute ще бъде домакин на поредица от стартъп събития с вход свободен за широката публика. За да видите пълния списък с предстоящи събития, посетете:

http://fi.co/curriculum/sofia

Семестърът стартира на 26.10.2016.

За финал – съвет за всички хора, които искат да влезнат в предприемачеството, имат идея, но нямат капитал, време или други ресурси?

Просто опитайте! Не търсете извинение, а причини защо и как.

Открийте идеята, която ви пали и ще е така дълго време, защото нещата ще станат трудни и ако не ви харесва, ще се откажете. А предприемачите се провалят само, когато се откажат. Всичко друго е урок и стъпка към успеха. 

Благодаря ти и желая успех на новия випуск на FI София!