Кой колко ценен е?

Кой колко ценен е?

Може би нямаш съвсем точна представа за стойността или значимостта на хората около теб спрямо, който и да е обективен критерий. Може би и не обръщаш внимание на това по какъв начин определяш стойността си. Често оставяме да ни казват кой колко ценен е, а ние забравяме да напомним за нашата си стойност.

В психологията хората могат да бъдат разделени грубо на две групи – с вътрешна и външна референция. Тоест такива, които питат себе си за това кое какво е и такива, които питат другите.

Хората със силна външна референция, често подсъзнателно се стремят към човека, който има казва, че той е най-добрият, а не към този, който им казва, че те са най-добрите. Понякога този, който отделя най-много внимание е този, който в най-голяма степен се е обезценил. Това не важи за всеки индивид и не е нещо, което бих искал да заклеймявам.

Много хора мислят, че имаме човешки мозък. Всъщност имаме, грубо казано, гущеров мозък, с бозайнически мозък отгоре и най-отгоре – човешки мозък. Като в емоционален план стъпваме върху чисто примитивни рефлекси и оценки, който биват интегрирани в много по-сложен невронен софтуер. Защо според вас казваме „гади ми се от г-н/г-жа…“? Оставям да го помислите за домашно.

Затова и често се получава, че младите жени тичат след фатални мъже, че разни наперени младоци без грам знания се продават по-успешно от ломотещия експерт, който се препотява пет пъти преди презентация. Много неща са нечовешки в нас поне в някаква част и ако не осъзнаем, че част от преценките ни несъзнателно всъщност водят произхода си от примитивни модели, които понякога дават грешен резултат, свършваме с мъдрости от рода на жените са такива, мъжете – онакива, бий, за да те уважават.

Да погледнем едно от най-светите неща – любовта. Някой ден ще събера сили и ще напиша за сериозната биохимия, която стои зад любовта и как тя се различава при мъжете и жените и по-какъв начин това води до разбити сърца и неразбиране. Няма такова положение, като сърцето знае. И мога да ви дам примери какви хормони произвеждат жените по време на емоционално наситен секс и какви мъжете (естествено има разлики от индивид до индивид) и как това изкривява преценки и определя доста различни възприятия.

Сега ще направя нещо много по-просто и ще ви напомня, че има редица хора:

  • жени, които дълбоко в себе си имат несигурност, че са красиви, че са харесвани, че са стойностни и
  • мъже, които са социално приучени да показват мъжката си стойност на базата количество жени, с който са били, а не нивото на интимност, което са достигнали и нивото сила, което се иска, за да си позволиш понякога да се оголиш емоционално, особено, когато си социално приучен да не го правиш.

Ще ви напомня, че има редица хора, които са на житейски кръстопът и че има редица „експерти“ на пръв поглед, които продават късче от рая.

Когато ние се чувстваме неуверено вътре в нас, лесно може да се случи така, че да дадем най-високата оценка на продукта с най-лъскава опаковка, а не най-хубаво съдържание. Редно е да се научим да усещаме кога човек се захваля и промотира и да усещаме кога човек се стеснява и да имаме по-активна позиция в това да определим този човек какви качества има и какви не.

Може да се случи така, че ние да не съобразим за това, че ако нямаме правилната опаковка, никой няма да иска да види съдържанието ни. И тук не става дума за това да не сме автентични, а да се чувстваме комфортно бидейки себе си. Повечето хора не го правим и по този начин слагаме ниска цена на това кои сме.

Не всичко е борба

Виждал съм го и по себе си и по други хора, успешни в спорта и бизнеса – всичко става със зверски натиск и борба и ако е нужно ще влезеш не през прозореца, а през стената. В бизнеса и спорта действа. Там е джунгла и се иска да си много напорист. В личен план действа само краткосрочно, но в дългосрочен план човек прави огромна инфлация на времето си, вниманието си и благоразположението си. Това, което всъщност е важно е увереността в теб и разбирането, че всеки си има своя път, критерии за качество и нужди.

Понякога е добре да пуснеш. Този, който е писано да е до теб, ще се върне. Като в рекламата, има уж потенциални клиенти, които от един момент нататък са само загуба на рекламен бюджет, защото, колкото повече им рекламираш, толкова повече се убеждават, че не искат да купят – независимо колко добър е продуктът ти за останалата част от човечеството.

Да ти е кеф сам/а със себе си

По-трудния път научих, че когато се чувстваш перфектно сам със себе си, постоянно има хора, които искат компанията ти, вниманието ти, съветите ти. Сърдят ти се, че нямаш време за тях.

Когато имаш нужда от някого другиго, най-често, за да не останеш сам с вътрешните си несигурности и страхове, то хората масово бягат. И така е правилно. Хората не са цимент, с който да мажеш личните си пукнатини.

Всъщност, за да може, човек наистина да е щастлив, трябва първо да е щастлив, когато е сам със себе си и второ, когато е изцяло емоционално гол/а пред друг човек. А пътят към това минава и през много чистене на травми, и през много приемане на собствена слабост, и през ясното разбиране, че всичко си има цикли – включително убежденията ни и поведението ни и вероятно една много голяма, по-повърхностна част от същността ни.

И така колко струваш

Струваш толкова, колкото ти е комфортно да си автентичен или автентична, и колкото тази автентичност отразява не страховете ти и резките ти, а изначалното ти детско любопитство към живота и разбиране, че всичко се променя и че е магично – в това число и ти самият или самата.

Пътят – всичко, което те оголва емоционално и те кара да се замислиш дали искаш да приемеш това, което видиш или да го промениш. И любовта, и в известна степен това да тичаш подир мечтите си, ни дават тези най-добри отражения на нас, такива каквито сме в ранимата ни същност, в неперфектната ни същност, понякога в комичната ни същност. Те и ни дават стимула понякога да се сбогуваме с минали убеждения и модели, които понякога са тежали във вътрешното ни пространство, наречено душа.

В един момент идва спокойствието и радостта от спонтанността. Идва любопитството към това колко по-различен или по-различна всъщност можеш да бъдеш. И колко различни реалности всъщност има дори в един малък град. Появява се творчеството.

Затова и ако искаш да имаш стойностни хора около себе си, насочи вниманието си към теб самия или самата и направи така, че да ти е красиво и приятно, когато си сам/а с емоциите си. Направи така, че да приемеш и разбереш емоциите си.

В противен случай винаги има интересни триъгълници и многоъгълници, където този с най-високо, понякога непокрито, самочувствие е най-отгоре, а най-долу тези с най-ниско. И често най-свестните хора са долу. В природата има ниво егоизъм и асертивност, от което не можем да избягаме, което изкривява стойностите, както ги виждаме. Единственият път към по-ясна картина е пътят навътре. Там се крие и тайната на личния магнетизъм.

Успех,

М