Кибрит

кибрит

Дай ми кибрит! И нека горя от емоции. И нека вълните бушуват. И нека земята се обърне и звездите ме дръпнат силно към тях. Да полетя и в полета си да оставя всичко, което не е било мое, а съм взел сляпо.

Страховете имат сенки, а мечтите – цялото нощно небе и кутийка кибрит.

Има неща, които са твоя отговорност и неща, които ще ти се случат, за да ти дадат шанс. Животът ще ти метне кутийка кибрит. От теб се иска да драснеш клечката.

Изобилстват книги и съвети за лично израстване. Хората си повтарят мантри като изоглавени, визуализират пари и сватби, а фитилът не е запален.

Кутийка и клечка кибрит

Приоритет, който е толкова високо в целите ти, че всичко останало отива на заден план и трудности, през които трябва да минеш, за да го постигнеш – при допира на тези две повърхности се получава пламък, но трябва да драснеш решително. 

Приоритет номер едно

Имаме приоритети на рационално и емоционално ниво. Тези на рационално ниво са камуфлаж. Там, където са емоциите – там е двигателят.

Необходима е пределна емоционална яснота по отношение както имането, така и нямането на важните неща в живота.

Понякога имайки нещо, забравяме колко е ценно, а нямайки го, го идеализираме. Понякога, обаче това, което имаме отеснява, а това, което нямаме става все по-необходимо. И е редно да можем да усетим как се чувстваме в момента имайки и нямайки нещо. Този усет не е рационален, а житейски. Не се учим емоционално на база мислене, а действие. Боли, но така разбираме кое ни е приоритет номер едно.

Имаме ограничени време и енергия. Нека ги инвестираме в най-важното.

Цената на щастието

Приоритетите напомнят шахматни фигури. Трагедията на много е, че в опит да спасят „дама“, „офицер“ или дори „пешка“ губят „царя“. А „царят“ иска жертви. Крал Едуард VIII абдикира от престола, за да е с жената, която обича. Елисавета Багряна изоставя семейството си, бягайки от свекърва, задушаваща творческите й мечти.

Трябва да дадем, за да получим или да загубим, за да не загубим повече. Трябва и да имаме волята да жертваме „дамата“ навреме, за да спасим „царя“. Времето е фактор. Колебанието убива.

Масово обаче се появява колебание и клечката не бива драсната по стената на кутийката. Търсим вариант Б.

Няма вариант Б. Ако загубиш „царя“, губиш играта.

Когато разбереш кое ти е важно, трябва да натиснеш бясно към него. Колкото по-трудно е, колкото по-ужким невъзможно е, толкова повече сменяш координатната система спрямо, която измерваш нещата. Всичко пада на много силна емоционална основа, която стъпва на теб самия или самата. Животът придобива пулс.

Вземи решение и не поглеждай назад

Просто вземи решение и точка. Недей да се колебаеш. Разбери кое ти е наистина важно и когато дойде възможността, дай газ все едно няма утре. Времето е ограничено. Не се страхувай от крайността. Не се балансирай. Напротив бъди още по-краен или крайна. Животът не чака никого. Всеки момент колебание бива наказван.

Успех,

М