Какво му се прецака на този блог?

Мои близки се чудят какви са тези зайци, котенца, дами, „фантазии“, които съвсем превзеха блога ми. Защо е толкова различен от това, което съм в реалния живот и защо упорито отказвам да пиша за бизнес и финанси при положение, че това е миналото и настоящето ми. И за да е падението пълно и някакви зайци съм почнал да „поствам“. Може би и по-отдавнашните ми читатели се чудят какво се случва, какви са тези трансформации.

Отговорите:

Пишейки за психология, знам, че мога да помогна на хора да направят нещо градивно за себе си. Психическото здраве е нещо, което всеки може да подобри. Конкуренция си си ти. В бизнеса не е така. Мотивацията на много хора да се захванат с бизнес е мечта за бързи, големи „кинти“. Преди четири години бях написал нещо по темата (тук). Вероятността от финансова гледна точка бизнесът да е печелившо начинание за тях освен, ако нямат определени личностни качества, поръсени с не малка доза късмет, е ниска. Бизнесът дава свобода, смисъл, енергия – това ще го получиш, докато си вътре, но парите не са гарантирани. Всеки ще иска да ти открадне паничката и ако имаш място да дадеш назад, вероятно ще отстъпиш, освен ако не си късметлия. Бих могъл да говоря за бизнес, давайки ти съвсем друга перспектива – на стрес, пот и сълзи в сфера, в която има много неща, които не контролираш и в която борбите са почти толкова епични, колкото тези за тоалетна хартия по магазините, но не бих споделил най-полезното, за да не го научат конкурентите ми. Тоест, нито бих ти намазал ските с елементарни рецепти за „гарантиран” успех, нито бих ти разкрил това, което работи най-добре за мен, за да не го научат конкурентите ми, нито опитът ми предполага, че да те уча на А и Б в бизнеса е благодарна работа. Преди много години имах идеалистични пориви да направя пазара в България по-прозрачен. Урокът – не си струваше.  С психологията е съвсем различно – темата ми е голяма любов, аудиторията е приятна, самият аз ставам по-човечен.

Ама, защо зайци? Преди месец Facebook ми показа известие – сайтове като Вашия. Бяха до един женски. Когато съм гледал сравнения и в Serpstat, същата работа. Аудиторията ми е предимно женска (84%) и изхождам от предположението какво иска да види. Предполагам Брад Пит и Леонардо, но чак до там няма да стигна. На този фон – зайци, котки, деца, цветя ми изглеждат като един приемлив компромис и за двете страни.

Та така с психологията и зайците.

М