Какво е щастие?

Какво е щастието? Първо да вметна – движим се безкрайно с-куч-но, независимо имаме ли четириног любимец. Ляв, десен, ляв, десен… и пак ляв, десен, ляв, десен, ляв, десен, и – ляв, десен, ляв, десен, ляв, десен… Между другото, напоследък по 170 човечета средномесечно питат Google на български „какво е щастието“.

И какво е щастието?

Сега ще споделя само и единствено моя прочит на какво е щастието, а от 01 юни вече ще започна да те запознавам с чужди идеи за щастието, които са ме обогатили и ценя.

Какъв е смисълът да се питаме какво е щастието, освен ако не, за да разберем как да сме по-щастливи? За мен:

Щастието е дисциплина, прераснала в навик да живееш на 100%.

Повечето хора живеят буболечест живот в импотентни илюзии, сътворени от бръмчилниците им. Живеят прерисувайки сиво в едноизмерен живот, който прахосват в слабост, суета и мързел. Трябва да осъзнаеш, че е въпрос на миг във вечността да дремеш с букет, докато твои познати се тъпчат с евтини бисквити около тленните ти останки. Щастието е да покажеш среден пръст на мързела, страха, на всичко, което ти внушава слабост и пасивност и да тръгнеш по пътя си, най-накрая живеейки, защото това, което повечето наричат живеене, е не повече от съществуване в мазето на живота.

Не ме интересува кой ти е крив, какви травми имаш – пренатални, постнатални, кармични, матрични – имаш ограничено време тук и има пет, ама, от базови по-базови, неща, които влизат в алгоритъма на щастието и са изцяло в твой контрол. Ако не ги правиш, а се оплакваш, че няма щастие, то удряш протегната ръка на Господ, дал ти живот и безброй възможности.

Алгоритъм на щастието

Практикувай искрено човешко общуване.

Много хора просто говорят, „чатят“, „лайкват“, но и не общуват. Нито има емоция във взаимодействието им, нито обменят смислена информация. И за капак на всичко, не общуват, като себе си, а като някаква социална роля. Помисли. Има милиони хора, с които можем да установим контакт. Физическо време имаме може би за до 10 истински приятелства, така че работи върху качество. Търси. Целта не е да си „чужд сред свои“, а да пресееш своите.

Не оставяй бръмчилника да бездейства – чети и мисли за смислени неща.

Съзнанието е нещо прекрасно, но е като куче, което има нужда от разходка. Ако не му я дадеш, ще ти наръфа интериора и препикае апартамента. За съзнанието разходката са новата, интересна информация – книги, курсове, интересни статии. Създавай фокус на вниманието си, ако не, ще фокусира върху глупости – „Шефът каза“, „Съседът ме погледна накриво и т.н.

Напъните на егото завършват или с успех, или с комедия за другите и трагедия за нас. Когато е второто, е добре поне и ти искрено да се посмееш. 

Колкото по-уверен си в себе си, толкова по-лесно ще ти е да осъзнаеш, че хората далеч не сме идеални образи. Просто някои са сковани в нормата, та да не стъпят очевадно накриво, но в крайна сметка всичко „толкова си можем“ и сме си едни обезкосмени маймунки, на които главите им са пълни с всякакви бръмбари, което е и не малка част от чара им.

Разбий кода на живота.

Човек може да живее като всички останали, а може да живее и спрямо интуицията си какво има да научи, на какво го изпитва животът. За тези, които усещат какво имам в предвид –понякога животът ни увлича в битовизми, дори приятни такива, и неусетно губим перспектива за житейския си път. Върни си отново усета накъде си тръгнал и ще видиш, че в крайна сметка след всички уроци и перипетии е по път, направен специално за теб. Не губи посоката си!

Изключи я тази глава за малко. Не със зомбиране пред телевизора или компютъра, а със спорт и в частност – танци.

Голяма част от щастието ни е отнета,защото здравословният физически живот е заменен със застоял офисен кибик и оттам слаб физически и психически тонус. Ако не спортуваш, време ти е да започнеш. Препоръчвам ти танци, защото са изживяване с множество измерения – физическо натоварване, музикалност, естетическо изразяване, общуване на емоционално ниво – много ползи в едно. Танците са толкова естествени, че дори примитивните култури са имали танцови форми, които пораждали интензивни емоционални и духовни изживявания, понякога преливащи се в молитва и транс.

Послеслов

Какво ще правиш утре? 

По-скоро това:

или по-скоро това:

Действай още сега, иначе цялото четене е било зян. Времето никого не чака.

До 01 юни, когато ще започна лятна серия от публикации с полезни прозрения и съвети за щастието от:

  • Албърт Елис,
  • Барбара Фредриксън,
  • Виктор Франкл,
  • Далай Лама,
  • Карл Роджърс,
  • Мартин Селигман,
  • Михай Чиксенмихай,
  • Носрат Песешкиан
  • и много други.

Ако още не си, можеш и да ме последваш във Фейсбук, за да достигат публикациите ми по-лесно до теб или ако не, кон-че на пръстчето и до 01 юни.

И междувременно може да четеш и други мои публикации за щастието: ТУК

М