До мечтите и след това

До мечтите и след това

Миналата седмица след тренировка по бокс момче на около 18 години ме попита дали му трябва добро образование, за да почне бизнес. Потресе ме, че повечето му приятели му казвали да не мисли за бизнес, че нямало смисъл, че няма да стане.

Казах му, че в повечето случаи доброто образование дори пречи, защото създава опция Б – добре платена работа. Без опция Б си длъжен да пробиеш в бизнеса. Нямаш къде да се денеш.

Казах му и че няма рецепта и всеки трябва да изходи от себе си и качествата си, но най-вече да изгради специфична емоционална устойчивост, която не се учи в университета.

Казах му и че докато е млад и няма жена и деца е най-добрият момент да се учи на бизнес и да не слуша какво му говорят приятелите му.

После се замислих, че в редица ситуации обществото по много начини ни внушава, че няма да стане и ни отклонява от целта ни с привидно по-лесни възможности, предлагащи сигурна, моментална възвръщаемост, с неразбиране и типови съвети, които са предвидени за човека до нас, но не и за нас, дори с повече работен и битов стрес, който води до повече безсмислени негативни рационализации, които ни саботират.

За съжаление ги има тези внушения към посредственост. Ако човек иска да успее, трябва да се научи да пита другите и да изслушва без предубеждения, но в края на деня трябва и да може да посочи мисловно среден пръст на всички и да направи това, което знае, че е правилно. За тези от вас, които са на частта със средния пръст ще споделя няколко неща, през които минах и които може да са полезни.

Мечтата ти трябва да резонира с много дълбока твоя нужда

Мечтите на много хора са желания, лишени от енергия. Нещо като кола с празен резервоар. Причината е в това, че много хора са се отучили да са автентични. Оставили са други да дефинират за тях какво е успех и как да го постигнат. В тези ситуации, ако човек не се е научил да се познава, както и да познава вътрешните си конфликти, ако търси да копира чужди успешни стратегии без да може да прецени, приложими ли са за него или нея, рискува да свърши като успешен нещастен човек или още по-зле като неуспешен нещастен човек.

Бъдете честни със себе си какво искате и колко сте готови да „платите“, за да го имате. Това не става с мисли, а преживелищно. Поставяйте се в ситуации близки до границата за смяна на курса. Не вземайте бързи решения под стрес. И си оставете време сами със себе си без шума от външната среда. Същевременно спорадично търсете честна обратна връзка от различни хора и вижте кое резонира с вас и кое не и усетете защо.    

Фокусирай основно върху силните си качества, а не върху слабостите си

Много хора вкарват почти цялата си енергия в това да махнат слабостите си, вместо в това да наблегнат на уникалните си силни страни. Докарайте слабостите си до едно прилично ниво, в което не ви пречат кои знае колко, но основаната част от времето ви инвестирайте в силните ви качества. Те ще ви дадат преднина пред останалите независимо дали говорим за бизнес или любов.

Освен това фокусирайки върху борбата със слабите си страни, много хора подсъзнателно забравят всички хубави качества, които имат, което смъква увереността им и на подсъзнателно ниво ги прави по-неуверени. Увереността е ключов съюзник за постигането на мечтите ви. Не я отдалечавайте с твърде много фокус какво нямате. Това подсъзнателно автоматически ви поставя на второ място. Редно е, човек да си признава слабостите си и да ги редуцира, но това не трябва да става обсесия. Фокусът е върху хубавите качества и какви условия да бъдат създадени, за да ги разгърнете максимално.

Преживявай мечата по емоционално наситен начин

Понякога просто си позволи да си помечтаеш юнашки за живота, след като си постигнал/а мечтата си. Не винаги е лесно и понякога трябва малко да сме като Барон Мюнхаузен в психологически план – да вземем увереност и вдъхновение от бъдещето, за да можем да изградим това бъдеще, в което сме уверени и вдъхновени. Бъдещето е лост, на който да се набереш нагоре към щастието и успеха. Понякога си мечтай и преживявай емоцията от живота, за който мечтаеш и вече имаш в бъдещето.

Вземи ресурси от миналото

Миналото е като торта с много етажи – някои сладки, а някои солени. Вземай от сладките етажи. Много хора си тъпчат живота със солените етажи от миналото. Резултатът е страхове, несигурност, яд. Понякога сме имали редица хубави качества, но някъде в живота сме забравили, че сме били весели, дисциплинирани, уверени, харизматични. Преживейте отново моментите, в които имате хубавите качества. Насочете вниманието си към хубавите спомени. Те ще се отразят като огледален образ в бъдещето ви. Това ще ви вдигне енергийното ниво по пътя към мечтите.

Човекът, който живее мечтата ти може да е по-различен от теб

От психолог чух, че отнема средно около 3 години от смяната на обкръжението и действията до смяна в убежденията и идентичността на човек. Ако пътят към мечтата ти е по-дълъг и неравен, ще попаднеш в нови ситуации, ще развиеш нови качества в теб, ще се променят емоционалните реакции и част от разбиранията ти. В известна степен ще си друг или друга, когато минеш през прага на мечтата. В житейски смисъл ще си пораснал/а още.

Ако мечтата ти е силна и стъпваш на силните си качества, то ще я стигнеш, но пътят далеч може да не е този, който си очаквал или очаквала. Животът си има своята логика и понякога си има своя начин да ни тества и учи.

Не си сам или сама

Много хора сме тръгнали по пътя на мечтите си и има несигурност, и има болка, и има забавяния, и има моменти, в които се съмняваш в собствената си нормалност, и има редица хорица, които поставят под въпрос смисъла в цялото ти начинание, и има безсънни нощи, в които се будиш и не ти стига въздухът, и има дни, в които чувстваш много слабост и не знаеш къде си, и накрая всичко това си е струвало, защото успяваш, защото си там и защото си там като още по-силен, уверен, знаещ и можещ човек.

Успех,

М