Да ти кажат, че си хубава

Знаеш ли, че си хубава?

Да, хубава си! Преди около месец ми бе хвърлена ръкавица. На курс за „тренери“, на който признах, че стилът ми на презентиране е такъв, че трудно работя с женски аудитории, две курсистки ми казаха: „Поне напиши нещо. Ще е полезно.“ И така малко нелепо запретвам ръкави и пиша по тема монопол на женското блог пространство, а именно колко много жени не осъзнават, че са хубави.

Всичко, за което пиша вече е казано. Хубаво есе – не се знае дали е дело на Брад Пит. Реклама на Dove под надслов: „По-красива си, отколкото мислиш.“ И прекрасен цитат на Елеонор Рузвелт:

„Никой не може да те накара да се чувстваш втора ръка без твое съгласие.“

Позната. Стройна. Хубава. Неин колега от университета й казвал, че е дебела. Той самият – хърба. Писнало й. С усмивка му казала: „Щом има мъже като теб, трябва да има жени като мен.“ Не всички имат нейното ниво на самочувствие и хумор. Момичета се разболяват от множествена склероза вероятно поради нещастна любов. Жени стават парцали, защото са мачкани във връзки. Жени са на безумни диети, защото някой им казал, че са дебели, а те са 50 кила с мокри дрехи и флиртуват с анорексията. Поддават. Има една реплика от Роки Балбоа (2006). В нея Мартин казва на Мейсън: „Единственото уважение, което си заслужава в този проклет свят е самоуважението.“ И ако не запомните друго, то задръжте тази мисъл.

Хубостта започва от отношението ти към теб.

Хубостта започва от отношението ти към теб

Интересувам се от спортна психология. Там особено активно се работи с предефиниране на личностната концепция. Ако човек няма идеята, че е победител, то този човек има слаба воля за победа. Същото е и с красотата. Виж се в огледалото. Ако си кажеш хубава съм, обичам тялото си, то тогава и ще усетиш нуждата да спортуваш с кеф и да направиш този гладък корем, който искаш. И това ще стане с лекота. Едно време спортувах много. И когато най-много се харесвах, най-много се грижих за себе си. Имах и период от няколко години, когато бях сянка на себе си. Може би дори и сянка не бях. Имах негативни мисли на талази – надебелях, пиех много, пуших. В една седмица скъсах два панталона на бизнес срещи при сядане. Ужас. После ми дойде акъла в главата. Бил е на ваканция нехранимайкото цели няколко години без да знам. По този повод нека ви кажа един виц:

Пътува човек в автобуса и си мисли: „Шефът – идиот. Съседът – тъпак.“ До него ангел господен записва усърдно и се чуди: „Защо все това си поръчват?“

Познавам момичета, които със смяната на отношението си към тях от пухкавички работливки станаха център на мъжко внимание. Както казва един майстор по бойни изкуства: „Победата се ражда в главата.“ Бих добавил красотата също.

Заслужаваш да си хубава

Заслужаваш да си хубава

Има ли нужда да казвам повече? Спортувай, храни си интелигентно, ходи на козметик, купувай си дрехи на първо място заради теб самата. Искам да отидеш в залата за спорт или да си купиш тези прекрасни обувки, защото това си ти – твоята визия, твоето тяло. Ти си на лов за щастие заради теб самата. Имаш един живот и ако има прераждания, в другия може да си кенгуру. Сега ти е паднало. Позволи си, като случайно се погледнеш в някое огледало, да си си дала толкова внимание и грижа, че да ти се прииска да се усети едно небрежно нежно „мляс“ по повърхността на огледалото. А какво ти казват Пешо, Ицо, Цецо или леля ти, това си е техен проблем. Дай още едно мляс на огледалото. Не бъди стисната.

Добродетелност

Добродетелност

Казвай хубави неща на приятелките си и на роднините си. Прави им комплименти за хубавите неща в тях.

На мъжа си или приятеля си не натяквай, че е олигофрен. Имах съседи като от италиански филм. Жената имаше лека форма на хистерия и за лека нощ деца правеше мъжа си на пет стотинки. Този човек, когато съм го виждал по улицата имаше вид все едно, че преди малко са го изкарали от центрофугата. Ние мъжете се борим да държим първенството по идиотия. Мили дами, не се опитвайте да ни отнемете първото място. Защо Ви е да го правите? Вместо това си позволете да бъдете хубави и заради вас самите, защото го заслужавате.

Поздрави,

Марин