Презентирай с кеф

Презентирай. Ама с кеф.

Голяма част от една презентация са правилните фокус и настройка. Ако ги няма е, като да гримираш жаба – колкото и да я гримираш, все си е жаба. Презентацията не е, за да ви видят какви добри оратори сте. Не е, за да ви оценяват. Тя въобще не е за вас. Тя е за тях. За една част от хората, които ви слушат. Тя е, за да им дадете – не, за да вземете тяхното одобрение или внимание насила. Може с треперещ глас да въртите годежния пръстен, като стресиран Фродо без дори до го осъзнавате, но ако предадете тези 5-10% процента от съдържанието, които са ключови, то сте си изпълнили мисията, макар и да се чувствате недоволни от представянето си.

Ако искате повече, то практика, практика, практика и също курсове и книги, включително и в по-широките сфери на приложната психология и актьорското майсторство. Базата, обаче е съвсем проста: полезна информация за тези, които я искат.

Давай полезна информация. Показвай, когато го правиш. Повтаряй.

Отделете необходимото време да структурирате презентацията. Извадете най-важните точки. Поставете си за цел те да бъдат запомнени. Това е. Ако не се занимавате сериозно с презентации, то просто запомнете:

  • Важно, значи казвай предварително.

Преди да кажете нещо важно, индикирайте, че ще кажете нещо важно. Клишето е „Ако не запомните друго, запомнете това.“ Ако сте с по-силно присъствие и имате добър рапорт с аудиторията, често е достатъчно да млъкнете за няколко секунди или просто да смените позицията на тялото си.

Разбери, че не може, ей, така просто да дадеш полезна информация. Как си ги представяш тези неща? Хората блеят, ама го крият. Опасност има, че точно преди да кажеш нещо важно аудиторията ти ще падне в някоя дупка от разсейване. Тогава твоето: „Важно“ или твоята пауза, или смяната във височината или скоростта на гласа ти, ще ги спре от пропадане и ще може да им дадеш важната информация.

Презентирай

  • преди края на презентацията повтори сбито ключовите точки със съответните паузи между тях. Представи си, как жена ти те е пратила в магазина…“и магданоз. Запомни ли?“ Дами, вие това си го знаете. На вас ще ви е по-лесно. Повтаряйте важното.

Презентирай

Презентацията ти не е за всеки.

В повечето случаи, човек ако получи нещо безплатно, не го цени. И обратното. Има един виц от началото на промените:

Човек вижда западна стока в лъскава опаковка. Решава, че е нещо много вкусно. Прибира се вкъщи, разопакова и що да види – сапун. Почва да го яде и си мърмори с погнуса, изписана на лицето му: „И да се пениш, и да не се пениш, пари съм дал за теб.“

Ако човек си плаща здраво, за да слуша презентацията ви, в повечето случаи ще ви слуша. Ако това не е случаят, може да се сблъскате с ниска дисциплина. Особено пък ако става дума за някое корпоративно обучение. Не се разстройвайте.

  • Фокусирайте върху тези хора, които наистина искат да чуят презентацията ви. Изнесете я за тях.

Презентирай

ИЗКЕФИ СЕ

Кога друг път ще има толкова хора, които са принудени да те слушат и то едновренно? Нормално всеки иска ти да го слушаш, а сега – друга работа. Не е ли готино?

Хайде, на бас

Хайде, на бас, че забрави съветите по-горе. Виждаш ли, нормално е. Затова нека задържиш следните идеи:

  • Важно, значи указвай предварително, че е важно.
  • Повтаряй. И да купиш магданоз! Повтаряй.
  • Фокусирай върху тези, които искат да те чуят. За тях говориш.
  • Изкефи се. Уникално готино е.

Успех,

Марин и да не забравиш