Животът на една фирма – колко трае?

Наскоро гледах лекция на Карл Улрих в курс: Предприемачество – да развиеш възможността. Вдъхнови ме да напиша тази статия. Първо, животът на една фирма в числа.

Животът на една фирма: статистки

  • Средно едва 45% от фирмите родени в ЕС през 2007г. са доживяли до петия си рожден ден (източник). Данните за периода 2000 – 2005 са сходни (източник). Данните за България (около 47-48%) са близки до средните за ЕС и САЩ: 48.2% (източник). За ЕС вариацията е от над 60% (Швеция) до под 20% (Литва). Грубо заключение – животът на една фирма в 50-60% от случаите трае под 5 години.
  • В лекцията си Карл Улрих анализира данни (n=499) на Фондация „Кауфман“ за фирми финансирани от заможни индивидуални инвеститори (angel investors). В 70% от случаите фирмите губят парите на инвеститорите. Фирмите финансирани от angel investors имат по-различен рисков профил от кварталната кебапчийница, така че тази извадка не е съвсем представителна. Все пак може да видим, че вероятността инвестицията в бизнеса да потъне далеч не е малка.
  • Според статистики на НСИ през 2014г. в България има 383 905 предприятия, от които 354 988 имат под 10 души персонал.

А къде е предприемачът?

Животът на една фирма

В пътуването към успеха може да се наложи да сменим доста полети. Бях чул за статия в HBR, колко неуспеха са имали млади предприемачи станали милионери преди 30 годишна възраст. Бройката бе над 10. За съжаление не мога да намеря статията и да потвърдя информацията. Има липса или оскъдица на статистики колко време средно отнема на предприемач да достигне финансова стабилност и колко време я задържа. По-скоро научният фокус е върху „разбиване на митове“ и редовни атаки към т.нар. survivorship bias, а именно, че сме пристрастни в полза „оцелелите“ и не чуваме историите за хилядите хора, които не са успели. Историята обича победителите.

Моят интерес, обаче е какво трябва да съобразим, за да повишим шансовете си за успех. И на тази база искам да извлечем няколко урока.

Уроци

  • Подготви се за здрава борба, за да оцелее бизнесът ти. Помня как млад и зелен отидох на лекцията на бизнес ментор. Разказа как негов ученик веднага след университета отказал работа в J.P.Morgan и след 6 месеца вече имал бизнес за 50 милиона долара. От статистическа гледна точка това е резултат, който се намира далеч, далеч в опашката на разпределението. Супер, ако спечелим още с първата битка, но трябва да сме готови да се въргаляме по окопите без да се разочароваме.
  • „Бъди гладен.“ Познавам хора, които казват: „Толкова ми стига.“ Това е напълно приемлива гледна точка, но ако наистина усещаш, че бизнесът е твоето нещо, внимавай да не се окажеш в това грамадно море от малки фирми. Иска се много борба и мислене, когато си на лов за ръст. Не подценявай това.

Както е казал Суворов: „Повече пот на тренировката, по-малко кръв в боя.“ Ако още при подготовката на нашия бизнес се приготвим за сериозно борба на пазара и осъзнаем размера на опасността нашият бизнес да не достигне петата си или десетата си годинка, то и вероятно няма да сме сред тези над 50%, които „потъват“ в първите 5 години или почти 70%, които „потъват“ в първите 10 години (последното са статистики за САЩ), а ще сме сред оцелелите и победилите.

Успех,

Марин