Бизнесът и бойните изкуства

Има общо между бизнеса и бойните изкуства. Има какво да научим от тях и пренесем в бизнес контекст.

Бойните изкуства

Бойните изкуства, тайната на нинджите или бизнес за милиони

Напредъкът идва при тези, които тренират и тренират. Никъде няма да стигнеш разчитайки на тайни техники.

Морихей Уешиба

В зората на демокрацията добре въвряха хартиен книги за бойни изкуства. Представи си, че си на 11 години. Искаш да си  майстор. Единственият ти източник на информация – евтино книжле. Четеш небивалици. Понеже ти се иска да им вярваш и няма друга информация, им се връзваш. С много неща е така. Включително и с бизнеса. Ако търсиш рецепти за бързо забогатяване, пазарът няма милост. Има търсене, има предлагане. Ще ти продадат нетърпението ти. Формират се нереалистични очаквания. Илюзията се срива. Независимо дали говорим за бойна ситуации или бизнес ситуации, това което ти трябва са тренировки и то максимално близки до реалността, а не гладене по косъма на детински очаквания.

Намери твоя стил и твоя инструктор

Винаги бъди себе си. Изразявай себе си. Вярвай в себе си. Не търси успешни личности, които да копираш.

Брус Лий

Ако ме попиташ какъв стил да тренираш, няма да отговоря автоматично BJJ, бокс, Киокушин…Ще търся пресечката между физиката ти, психиката ти, приложна бойна система и инструктор.  Стилът, който практикуваш трябва да ти пасва. Да стъпва на силните ти страни. Инструкторът трябва да те обучава на база твоите силни качества, а не на база щампа. Същото е и с бизнеса.

Ако си свестен/свястна, не следвай парадигмата ABC (винаги сключвай сделка) – изгради бизнеса си около клиентското доверие. Ако си с добро око към детайла и по-пестелив/а, виж как можеш да оптимизираш разходите. Ако си по-социален/социална, виж как можеш да изградиш партньорства или да засилиш привличането на клиенти. Следвай силните си страни.

Една битка може да бъде спечелена по различни начини, една бизнес „битка“ също. Виж кой подход ти пасва. Стъпи на него. Нека Силата бъде с теб!

Бъди тук и сега

Ако прекарваш твърде много време мислейки за нещо, никога няма да го свършиш.

Брус Лий

Битката се случва тук и сега, тя не е в трепетно очакване на резултата. Тя не е в разсейване. Тя те обгръща изцяло. Същото е и с бизнеса. Трябва да си фокусиран/а. Ако само искаш да кажеш аз имам черен колан и половината ти тренировка е мисълта за този черен колан, то фокусът ти не отива в техниката, отсъства здравият процес, който да даде мечтания резултат. Същото е и в бизнеса.

Тук и сега – вкарай енергията си в това да направиш всичко, което правиш така както трябва. Това определя резултата. Това ще ти даде пазарен дял. Това ще ти даде възможност да видиш неща, които конкуренцията не е видяла. Това ще ти донесе успеха в крайна сметка. След като един път си си поставил/а цел, пренасочи вниманието от искам да направя X пари на искам да направя А, Б, В.

Изгради воля                      

Ако не преодолееш склоността да се предаваш лесно, животът ти няма да доведе до нищо.

Масутатцу Ояма

В повечето от бойните изкуства има моменти на много голяма умора. Ръцете ти се разтреперват и не можеш да направиш нито лицева опора повече. Остават 30 секунди до края на рунда, а нямаш въздух. Полираш техниката месеци наред, докато дори нещо уж толкова елементарно като дясното кроше започне да „тежи“. И с бизнеса е така. Бих казал, че умората понякога е доста по-тежка и то на много нива и физическа, и мисловна, и емоционална. Необходимо е доразвиването на здравословни нива на воля, защото в някои ситуации „времето“ не спира и не чака.

Учи се от загубата

Само човек, който знае какво е да си победен може да достигне до дъното на душата си и да извади допълнителната унция сила, която трябва, за да победиш, когато срещата е равна.

Мохамед Али

Помня, че мексикански боксьор бе казал, че за него боксът е да победиш, този който те е победил. Виждал съм и как млади момчета, състезатели тренират след загуба. Загубата не само дава знание, но тя дава и плам за победа, ако искаме да се борим. Бизнесът, както бойните изкуства, понякога ни изправя в тежки ситуации на голяма конкуренция и несигурност. В тези моменти можем да превърнем травматичната енергия на предишни загуби в силно гориво за победа.

Опитвай. Действай.

Да стоиш неподвижно никога не е добра опция. Нито на ринга, нито в живота. Когато престанеш да се движиш си „свършен“.

Джордж Сейнт-Пиер

В бокса постоянно искат да се движиш, независимо дали говорим за къс или дълъг ритъм. Същото е и в бизнеса. Всичко се променя. Ако се омързеливиш, ако престанеш да търсиш нови възможности, да следиш как се движи пазарът, ти си лесна мишена. Промяната ще те нокаутира. Затова постоянно търси, интересувай се. Позиционирай се в най-добрата позиция за атака на пазара. Поддържай я активно.

Остани смирен.

Пеш съм излязъл, пеш ще се върна…

Дан Колов

В началото, когато развиваш бизнес и когато тръгнат нещата, особено, ако си по-млад мъж, в един момент може да загубиш връзка с реалността и да развиеш нарцисизъм, ако си предразположен към това. Другите да станат загубеняци, идиоти, мързеливци. Затова и искам да завършим тази статия точно с цитат на големия Данчо Колов.

Желая ти много успех!

Марин